Middagstips på lyckad grillning av revbenspjäll, fläsksida och entrecotespett (tack fam Makboul)

Trädgård Middagstips och Recept
Det bästa grilltipset jag fått är från Aminas gudmors lillebror. Deras far gjorde dom godaste grillspetten jag någonsin ätit. Det finns ju en hemlig krydda som ska finnas på nån köttbutik/slakteri i Jakobsberg men vart kommer jag nog aldrig att få veta.

Inför denna BBQ så frågade jag Anen som han heter om receptet och det blev såklart inte så bra som deras men ganska nära.

Viktigaste knepet är att använda entrecote och att skära stora bitar, annars blir det torrt,

Vi äter i kött så ofta (eller 1 ggr i veckan ungf) och då grillar vi oftast. Jag försöker alltid att köpa kött där man kan backtracka hela processen så att man vet att det är så hållbart som möjligt. Därför äter vi bara vilt eller kött från Smak av Gotland .

(Kolla deras sida för bra recept)

Inför denna afton hade jag beställt en entrecote i bit för att själv kunna bestämma hur tjocka skivor och grillbitar jag skulle ha.

Jag köper alltid kött i bit och aldrig färdigskivat.

Yasmine åkte på att putsa köttet först för det kan vara det tråkigaste jag vet. Ett hett tips är att ha riktigt bra knivar för annars är det som att operera med en fotfil.

Tips på ställe med livets bästa knivar är Japanese knife Company. Där kan man även ställa frågor om vilka knivar som är bäst för just dina behov.

Entrecote i bit

Den hemliga marinaden som jag fått av Anen består av rostad vitlök, soja och Coca Cola (recept längst ner i detta inlägg).

Coca Cola marinad

Det ser inte så gott ut men det blir ljuvligt. Bästa är att marinera kvällen innan och ställa in allt i kylen över natten.

Röran nån timme innan alla gäster anländer

Här är röran några timmar innan alla kommer. Jag klipper alltid en massa blommor och sätter i en enda stor vas med vatten och sen när precis allt är klart så gör jag mindre blomsterarrangemang i små vaser och placerar ut på borden.

Dukningen nästan helt klar

Denna gång valde jag denna vackra lila linne duk från Himla med matchande servetter. Yasmine älskar fjärilar och köpte dessa i New York när hon bodde där och dom har en liten klämma så att man kan klämma fast dom på servetten. Vaserna som blommorna är i är små syltburkar. Dom är perfekt höjd för att man ska kunna se sin bordsgranne mittemot utan att ha en djungel framför sig.

Sidobordet börjar fyllas på

När Henrik filmade i Budapest för några år sen så köpte jag ett gammal symaskinsunderrede från 1927 på en loppis och av dom byggde Henrik ett sidobord som är perfekt att ställa mat på när vi har middagar. Den gröna skålen med frukt kommer från Mateus.

Nosecco och Cava under en bädd av is.

Vår frys har en islåda så inför varje middag så tömmer jag den i en påse som jag fryser in direkt så får den producera ny is och på så sätt finns alltid ny is att lägga på alla flaskor så att dom hålls kylda.

Väldigt många av mina vänner dricker inte alkohol så det är perfekt med Nosecco som smakar som en Prosecco fast helt alkoholfri.

Jag serverade både vanlig och deras rosé Nosecco.

Barnbordet gick i blått

Barnen fick en blå dukning. Servetterna kommer från Himla och duken var min mormorsmors. Servettringarna är köpta på en marknad i Margate (Sydafrika).

Sallad hämtas direkt ur pallkragarna.

Det är en sådan lyx att kunna skörda det som ska serveras precis innan alla sätter sig till bords. Vi köper ytterst få grönsaker under sommarhalvåret.

Henrik och Jo vid grillarna.

Vi använde både grill och off set smoker denna kväll och här fastnar oftast både Henrik och Jo. Jo är en jätteduktig filmfotograf och han och Henrik jobbar ofta ihop. Vi var många som försökte dra ur honom info om den nya James Bond filmen som har har jobbat med men det enda vi fick veta var 8det får stanna här) att det handlar om en brittisk agent och brittiska underrättelsetjänsten. Folk dör tydligen också under filmen.

Nicolas sköter alltid påfyllning

Här är Nicolas som alltid sköter påfyllningarna, ett ganska ärofyllt uppdrag. Bredvid honom står Åsa som är fru till Jo och också hon legendarisk modefotograf. Åsa är bäst punkt slut.

Vackra rosor gör allt

Tänk att lite blommor kan bli göra så att det blir så fint. Älskar rosor.

Älskar att se alla mina nära och kära mingla runt i min trädgård.

Här fixas det sista och på bilden ovan skymtar man lite mer av sidobordet som är byggt på symaskinsunderrede. Gunilla hade fyllt år dagen innan så detta var en liten födelsedagsefterfest.

Grillespett på entrecote, godaste ever.

Grillspetten på entrecote blev helt stört goda och saftiga.

Smoked ribs

Här är "smoked ribs", jag äter inte griskött för det är inte min grej men dessa äter jag varje gång det serveras. Dom är sjukt goda och recept hittar du längst ner i detta inlägg.

Lite goda tillbehör

När man serverar kött tycker jag att tillbehören ska vara lätta. Vi har nästan alltid en fransk potatissallad till allt grillat och sen sallad i olika former. Det räcker gott och väl.

Lyckad dessert från Edsvikens Gelateria

Vi bor väldigt nära Edsvikens Gelateria så på morgonen ringde jag dom och bad dom packa deras godaste glassar och fick som svar att dom precis stod och gjorde nya laddningar så dessa är "fresh out the kitchen". Yasmine bakade en vinbärspaj på bär som hon plockat i vår trädgård på morgonen och det blev en super kombo.

HÄR KOMMER ALLA RECEPT:

Tips för dig som inte har en offset smoker eller liknande

Har du en sk offset smoker, kamadogrill eller liknande är det bara att ”köra på” och följa grad- och tidsanvisningarna i recepten här, men har du det inte kommer här ett tips på hur du kan laga ”low and slow” på en vanlig klotgrill.

Det du behöver

Det du behöver är en klotgrill (med lock), briketter (du kanske som jag föredrar kol, men för att detta ska funka är det briketter som gäller) och rökved, d v s ca 5x5 cm stora träbitar av t ex äpple/körsbär eller liknande som fått torka i 6–12 månader eller som du köpt på affären.

Gör så här

På bottengallret i din grill placerar du två rader med briketter i en U-form längs väggen, bygg sedan på en likadan våning till med briketter. Toppa detta med en bit rökved vart tionde centimeter. Tänd de två yttersta briketterna i ena änden av U:et och lägg på locket. Reglera spjäll till önskad temperatur (135°C för båda recepten i detta inlägg). Första gången är det helt klart lite trix och fix att få till detta, och en bra idé är att testa/träna på detta någon gång innan det är skarpt läge. Hursomhelst, det kan det lätt vara värt, för vill eller har du inte pengar att lägga på en dyr grill kan du med den här tekniken ändå tillaga kött härligt saftigt på låg temperatur under flera timmar och med smak av rökved genom hela köttbiten (och inte bara en tunt lager på utsidan).

FLÄSKSIDA MED KOREANSK GURKA OCH SNABBPICKLAD RÖDLÖK (4h)

Ingredienser

Fläsksida (skuren i ca 10 cm breda bitar)

Marinad

1 dl äppeljuice

1 msk gochujang

1 msk honung

1 msk soja

Vitlök, 4 klyftor

Tillbehör

Delikatessgurka, tunt skivad

Sesamolja

Risvinäger

Sesamfrön, rostade

Picklad rödlök (recept här)

Jordnötter, osaltade och rostade

Färsk koriander, hackad

Salt

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg fläsksidan i marinad över natten.

Tillaga fläsksidan på indirekt värme och 135°C i 2 timmar. Indirekt värme innebär att du inte har köttbiten rakt ovanför glöden, utan har värmekällan på en sida och det som ska tillagas på den andra. Låt locket ligga på och öppna inte i onödan.

Efter cirka en timme är det dags att spraya fläsksidan med lite äppelcidervinäger. Jag har vinägern i en sprayflaska för matlagning inställd på ”dush”. Håll speciellt utkik efter delar som eventuellt börjat bli lite torra och ge dem en liten extra dusch.

Nu är det perfekt tid att göra gurkan. Sprid ut den tunt skivade gurkan på en bädd av hushållspapper. Låt dra i en halvtimme. Fyll sedan din hand med gurkskivor, knyt näven och pressa ur vattnet ur gurkorna. De ska bli ”skrynkliga”, men inte gåt sönder. Lägg gurkorna i en skål, strö över lite rostade sesamfrön och droppa lite sesamolja och lite risvinäger. Blanda runt och smaka av. Det ska smaka lite av sesamoljan, lite sött av gurkan och lite lite salt. Kanske behövs det någon droppe sesamolja till? Ställ i kylen.

När två timmar har gått är det dags att slå in fläsksidan i folie. Ta av fläsksidan. Spraya den lätt runtom med äppelcidervinäger. Lägg fläsksidan på en bit folie, slå in den och lägg tillbaka den på grillen och låt den ligga i ytterligare 2 timmar på 135°C. Alternativt i ugn. Samma temperatur och tid.

Ta av och låt vila i folien i 30 minuter.

Nu är det dags att hetta upp grillen ordentligt. Öppna folien och pensla fläsksidan runtom med marinaden. Lägg den sedan på grillen, den här gången på gallret rakt över den glödheta kolen. Vänd snabbt så att alla ytor får bli lite krispiga (men inte mer). Ta av och skär upp i centimetertjocka skivor. Strö över lite flingsalt, rostade sesamfrön, färsk koriander, rostade osaltade jordnötter och servera tillsamman med gurkan och picklad rödlök (recept här).

REVBENSSPJÄLL (6H)

Ingredienser

Revben

Senap, French’s Classic Yellow el dyl

Rub (din favorit eller: en del salt en del svartpeppar och lite paprikapulver för färg)

BBQ-sås (din favorit från affären eller hemlagad)

Äppelcidervinäger

Tillbehör

Saltgurka

Silverlök, tunt skivad

Picklad rödlök (recept här)

BBQ-sås

Det finns säkert lika många sätt att tillaga revben som det finns kockar. Vi kör oftast enligt metoden som kallas 3-2-1. Det innebär att man tillagar revbenen utan folie i 3 timmar på grillen över indirekt värme, sen 2 timmar i folie och avslutningsvis 1 timme igen utan folie.

Gör så här

Putsa revbenen och skär bort sådant som ”hänger och dinglar” (det kommer ändå bara brännas/bli trist torrt).

Gnid in revbenen runtom med ett tunt lager av senap och täck sedan båda sidor och alla kanter med ett lager rub. Senapen får kryddblandningen att fästa bättre, men bildar också en härligt krispig s k ”bark”. Men som sagt; ett tunt lager med senap räcker, har du på för mycket senap så kommer barken lossna och ramla av.

Tillaga sedan revbenen på indirekt värme och 135°C i 3 timmar. Indirekt värme innebär att du inte har revbenen direkt över glöden, utan har värmekällan på en sida av grillen och det som ska tillagas på den andra. Låt locket ligga på och öppna inte i onödan.

Efter cirka en timme är det dags att spraya revbenen med lite äppelcidervinäger. Jag har vinägern i en sprayflaska för matlagning inställd på ”dush”. Håll speciellt utkik efter delar som eventuellt börjat bli lite torra och ge dem en liten extra dusch.

När två timmar har gått är det dags att pensla revbenens ovansida med en blandning av 1 del BBQ-sås och 1 del äppelcidervinäger. Spraya revbenen först med lite äppelcider vinäger och pensla sedan på blandningen (försiktigt så att inte rubben flyttas runt). Stäng locket och låt ligga i 30 min. Efter en halvtimme vänder du på revbenen och upprepar vad du nyss gjorde på ovansidan på undersidan: spraya med äppelcidervinäger, pensla med såsen, stäng locket.

Efter ytterligare en halvtimme och 3 timmar totalt, är det dags att slå in revbenen i folie. Spraya revbenen lätt runtom med äppelcidervinäger. Lägg revbenen på en bit folie, slå in och lägg tillbaka dem på grillen och låt ligga i ytterligare 2 timmar på 135°C. Alternativt i ugn på samma temperatur och lika länge.

Nu är det inte långt ifrån klart, bara en ynka liten timme kvar! Okej, dags för sista steget i 3-2-1-metoden: 1 timme på grillen utan folie. Öppna folien, spraya revbenen runtom med lite äppelcidervinäger och pensla dem sedan med samma sås som tidigare (1 del BBQ-sås + 1 del äppelcidervinäger). Låt revbenen sedan ligga utan folie på grillen i en 1 timme (indirekt värme och samma temperatur: 135°C). Efter en halvtimme kan du pensla dem med ett sista tunt lager av såsen.

Sådärja. 6 timmar senare och äntligen dags att ta av revbenen, och nästan dags att få sätta tänderna i dem! Men har vi väntat 6 timmar kan vi vänta en halvtimme till: innan vi äter måste de få vila: slå in revbenen i folie eller obehandlat slaktarpapper och låt dem ligga så i en halvtimme.

Under tiden revbenen vilar, är det dags ställa fram klassiska tillbehör som t ex saltgurka, tunt skivad silverlök, picklad rödlök (recept här) och BBQ-sås. Och om man vill vara riktigt Texas BBQ: några skivor vit formfranska.

Nu så: 3-2-1: hugg in!

ENTRECOTE MARINERAD I COCA-COLA GRILLAD PÅ SPETT

Ingredienser

Entrecote, skuren i hyfsat stora kuber

Salt

Svartpeppar, nymalen från kvarn

Marinad

50 cl Coca-Cola (ej light)

Vitlök, 3–4 klyftor, pressade

1 dl soja

Putsa och skär köttet i ca 3x3 centimeter stora bitar. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet. Ställ i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten. (Har du mycket kött behövs det såklart mer marinad.)

När köttet marinerat klart är det dags att trä upp köttet på spett. Placera spetten horisontellt över t ex ett ugnsbleck så att överflödig marinad kan rinna/droppa av under tiden grillen blir het. Detta är viktigt då marinaden innehåller socker, och vi vill inte att den droppar ner i glöden och fattar eld. Lite kommer det alltid att droppa när köttet tillagas, men vi vill minimera detta.

Efter att köttet droppat av, blivit rumsvarmt och kolen blivit glödande het så är det dags att grilla. Salta köttet på spetten runtom och placera sedan spetten över glöden. Coca-Colan ger en lite söt yta som passar fantastiskt bra ihop med entrecote, men sockret i den ställer som sagt till det lite vid grillningen, men det är bara att vara lite extra på alerten och snabb på handen här och rotera köttet så at det inte bränns. Tillaga köttet efter din preferens. Jag gillar medium rare och tar av det vid ungefär 57 grader. Strö över lite flingsalt, dra ett varv med pepparkvarnen över och servera.

 

Världens längsta inlägg men men, nästa inlägg ska bli en halv bild och tre bokstäver.

Ha en fin dag, kramar Doreen

 

 

 

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.