Aminas sushi, enkelt och lika gott som köpes.
09:14•
2020-05-26•
Middagstips och Recept
Här kommer recept på jättegod hemlagad sushi och livets godaste sesammajonäs.
Visar nedan i bilder hur man gör.
Avokado och gurka skärs i lagom stora skivor/stavar.
Gröp ur en avokado och skär i 0,5 cm breda skivor. Gurkan skärs i stavar som på bilden ovan.
Gurka, gräslök och ramslök är gott i sushi.
Gräslöken lägger man i som den är, behöver inte skäras. Vi har ramslök i vår trädgård och det älskar vi ihop med lax så vi skar den i strimlor för att sen lägga i sushirullen.
Ramslök som en blandning mellan gräslök och mild vitlök.
Risvinäger, socker och kombu (vi hade bara hackad hemma, men annars lägger vi i en cirka 5 cm stor bit).
Amina är ju lite kort så när vi lagar mat så sitter hon gärna på det vi kallar för bakbordet.
Riset blev helt perfekt!
Amina plattar ut riset så att det svalnar snabbare.
Man får inte hjälpa till men man kan gärna få städa efter så man är ju tacksam för det lilla.
Vinägerblandningen vänds ner i riset.
En sträng sesammajonäs, sen är det dags att rulla ihop.
Rulla, rulla...
Rulladelen av sushifixet är lätt den roligaste biten.
Har man inte en sushimatta kan man använda en kökshanduk.
Nu börjar vi närma oss ett reslutat.
Rullarna skärs i lagom stora bitar.
På bilden så ser man att det inte alltid hjälper att ha svindyra japanska köksknivar när dom aldrig slipas (eller när somliga i familjen använder dom till att skära upp förpackningar, nämner inga namn H&Y).
Få ingredienser, men många olika kombinationer.
Dom blev så himla fina och extremt goda.
Vill nämna att Amina tvättade sina händer flera gånger under matlagningen men håret åkte ner pga "smärta i hjärnan" (drama).
Detta är en enkel rätt som lätt kan lagas av barn. Tänk vad stolt man blir när man lagat nåt som man annars bara äter på restaurang.
Lycka till och ha en fin dag!
Kram, Doreen
Visar nedan i bilder hur man gör.
INGREDIENSER TILL SUSHI
4 portioner
3 dl sushiris
2 dl risvinäger
0,5 dl rörsocker
(En bit kombu)
Såhär gör du ris och vinägerblandning
Koka sushiriset enligt instruktionerna på förpackningen.
Rör ihop risvinäger och socker i en kastrull och låt sockret lösas upp på svag värme.
Ställ åt sidan och låt svalna sen sila av (viktigt att inte sila av innan det svalnat då man kan gå miste om umamismaken).
Bred ut riset på en plåt eller skärbräda för att riset snabbt ska svalna.
När riset har svalnat så vänd ner risvinägerblandningen lite i taget tills riset får en formbar konsistens.
400 g lax (Salma eller dyl)
1 gurka
1 avokado
Gräslök
Rostad lök
SESAMMAJONÄS
0,5 dl majonnäs
Wasabi
Sesamolja
Sesammajonäs
Såhär gör du
Rör i en klick wasabi och några droppar sesamolja i 0,5 dl majonnäs.
Smaka av och justera styrka med wasabi.
TILLBEHÖR
Soja
Wasabi
Inlagd ingefära
Avokado och gurka skärs i lagom stora skivor/stavar.
Gröp ur en avokado och skär i 0,5 cm breda skivor. Gurkan skärs i stavar som på bilden ovan.
Gurka, gräslök och ramslök är gott i sushi.
Gräslöken lägger man i som den är, behöver inte skäras. Vi har ramslök i vår trädgård och det älskar vi ihop med lax så vi skar den i strimlor för att sen lägga i sushirullen.
Ramslök som en blandning mellan gräslök och mild vitlök.
Risvinäger, socker och kombu (vi hade bara hackad hemma, men annars lägger vi i en cirka 5 cm stor bit).
Amina är ju lite kort så när vi lagar mat så sitter hon gärna på det vi kallar för bakbordet.
Riset blev helt perfekt!
Amina plattar ut riset så att det svalnar snabbare.
Man får inte hjälpa till men man kan gärna få städa efter så man är ju tacksam för det lilla.
Vinägerblandningen vänds ner i riset.
En sträng sesammajonäs, sen är det dags att rulla ihop.
Rulla, rulla...
Rulladelen av sushifixet är lätt den roligaste biten.
Har man inte en sushimatta kan man använda en kökshanduk.
Nu börjar vi närma oss ett reslutat.
Rullarna skärs i lagom stora bitar.
På bilden så ser man att det inte alltid hjälper att ha svindyra japanska köksknivar när dom aldrig slipas (eller när somliga i familjen använder dom till att skära upp förpackningar, nämner inga namn H&Y).
Få ingredienser, men många olika kombinationer.
Dom blev så himla fina och extremt goda.
Vill nämna att Amina tvättade sina händer flera gånger under matlagningen men håret åkte ner pga "smärta i hjärnan" (drama).
Detta är en enkel rätt som lätt kan lagas av barn. Tänk vad stolt man blir när man lagat nåt som man annars bara äter på restaurang.
Lycka till och ha en fin dag!
Kram, Doreen
6
o0pf7o
twc8j3
gvzti9
h9ze8a
kelgi7
z3zl4j