Enkelt recept och godaste middagstipset: Skaldjursarrabiata.
13:00•
2022-01-11•
Trädgård
Middagstips och Recept
På Nyår åt vi som alltid skaldjur och vi har ett speciellt fat för skalen så att vi kan frysa in dom och senare göra en god fond på. En av mina godaste pastarecept är skaldjursarrabiata och med riktigt fina skal från skaldjuren på Nyår så blir denna enkla rätt en riktig lyxmåltid. Till pastan gjorde jag en gremolata med pankoströbröd som är magiskt god till just den här pastarätten.
Tallrikar, bestick, vas och glasen kommer från Lene Bjerre.
Detta är en liten egen variant på en av vår familjs absoluta favoriträtter och den görs här hemma så fort det finns lite rester av skaldjur.

Hoppas att du kommer att tycka om den här maträtten lika mycket som jag och min familj gör och tänk hur lyxigt att man kan utvinna flera måltider av en. Nedan står receptet på en riktigt god skaldjursfond som räcker till långt mer än en middag, en god tomatsås och gremolatan. Efter receptet kommer bilder på hur du gör steg för steg. Lycka till!
Ingredienser
SKALDJURSFOND
1/2kg skal av hummer och/eller kräftor
1 morot
1 liten gul lök
1 liten bit purjolök
En skvätt konjak för flambering
2 dl vitt vin
Rapsolja (att steka i)
TOMATSÅS
2 vitlöksklyftor, krossade och hackade
1 tsk chili flakes (eller efter eget tycke ock smak)
1 gul lök, hackad
1 selleri stjälkar, tunt skivad
1 morot, hackad
2 burkar krossade tomater
4 dl av skaldjursfonden
1/2 msk oregano
Olivolja till att fräsa grönsakerna i
Salt och svartpeppar
Stjärtar och klor av hummer och/eller kräftor, skurna i bitar
GREMOLATA
1 dl pankoströbröd
1 dl bladpersilja, finhackad
1/2 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
Olivolja arr steka i
Flingsalt
Spagetti
Gör såhär:
SKALDJURSFOND
Det här blir mer fond än vad som går åt till detta recept, men det som blir över går bra att frysa in och använda senare, till t ex en bisque.
TOMATSÅS
GREMOLATA
Servering:
När tomatsåsen börjar bli klar är det dags att koka pastan.
Koka pastan till al dente och rör sedan ner pastan i tomatsåsen. Blanda väl. Rör sedan försiktigt i stjärtar och klor (de blir varma på direkten).
Servera direkt tillsammans med gremolatan att strö över.

Värm ugnen till 225 grader och rosta skalen på en plåt i 15 minuter. Täck botten av en större kastrull med lite rapsolja och häll över dom rostade skalen i. Fräs skalen i några minuter.

Har du konjak hemma, slå på en liten skvätt och flamberar skalen snabbt. Inget måste, men ger fonden ytterligare en dimension. (Ps. Kom ihåg stänga av fläkten !) Slå på vinet och låt alkoholen koka bort (du känner det på doften). Skrapa samtidigt botten av kastrullen med en träslev.

Lägg i moroten, purjolök och lök och slå sedan på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sedan sjuda i ca en halvtimme utan lock. Ställ åt sidan och låt svalna (minst en halvtimme). Sila sedan av och låt koka ner till ca hälften. Ställ åt sidan.

Det här blir mer fond än vad som går åt till detta recept, men det som blir över går bra att frysa in och använda senare, till t ex en bisque

Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då. Slå över dom krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då.

Slå över dom krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och rosta ströbrödet gyllene. Rör i persiljan och blanda runt. Stek i ytterligare någon minut och häll över i en skål. Pressa över vitlök, och strö över lite flingsalt. Blanda ordentligt och sätt åt sidan.
När tomatsåsen börjar bli klar är det dags att koka pastan. Koka pastan till "al dente" och rör sedan ner pastan i tomatsåsen. Blanda väl. Rör sedan försiktigt i stjärtar och klor (dom blir varma på direkten).

Servera direkt tillsammans med gremolatan att strö över.
Lycka till och ser framemot att höra hur det gick. Ha en fin dag!
Kramar, Doreen

Detta är en liten egen variant på en av vår familjs absoluta favoriträtter och den görs här hemma så fort det finns lite rester av skaldjur.

Hoppas att du kommer att tycka om den här maträtten lika mycket som jag och min familj gör och tänk hur lyxigt att man kan utvinna flera måltider av en. Nedan står receptet på en riktigt god skaldjursfond som räcker till långt mer än en middag, en god tomatsås och gremolatan. Efter receptet kommer bilder på hur du gör steg för steg. Lycka till!
Ingredienser
SKALDJURSFOND
1/2kg skal av hummer och/eller kräftor
1 morot
1 liten gul lök
1 liten bit purjolök
En skvätt konjak för flambering
2 dl vitt vin
Rapsolja (att steka i)
TOMATSÅS
2 vitlöksklyftor, krossade och hackade
1 tsk chili flakes (eller efter eget tycke ock smak)
1 gul lök, hackad
1 selleri stjälkar, tunt skivad
1 morot, hackad
2 burkar krossade tomater
4 dl av skaldjursfonden
1/2 msk oregano
Olivolja till att fräsa grönsakerna i
Salt och svartpeppar
Stjärtar och klor av hummer och/eller kräftor, skurna i bitar
GREMOLATA
1 dl pankoströbröd
1 dl bladpersilja, finhackad
1/2 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
Olivolja arr steka i
Flingsalt
Spagetti
Gör såhär:
SKALDJURSFOND
- Värm ugnen till 225 grader och rosta skalen på en plåt i 15 minuter.
- Täck botten av en större kastrull med lite rapsolja och häll över de rostade skalen i. Fräs skalen i några minuter.
- Har jag en konjak hemma, slår jag nu på en liten skvätt och flamberar skalen snabbt. Inget måste, men ger fonden ytterligare en dimension. (Ps. Kom ihåg stänga av fläkten !)
- Slå på vinet och låt alkoholen koka bort (du känner det på doften). Skrapa samtidigt botten av kastrullen med en träslev.
- Lägg i moroten, purjolök och lök och slå sedan på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sedan sjuda i ca en halvtimme utan lock. Ställ åt sidan och låt svalna (minst en halvtimme). Sila sedan av och låt koka ner till ca hälften. Ställ åt sidan.
Det här blir mer fond än vad som går åt till detta recept, men det som blir över går bra att frysa in och använda senare, till t ex en bisque.
TOMATSÅS
- Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då.
- Slå över de krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
GREMOLATA
- Hetta upp lite olivolja i en stekpanna.
- Rosta ströbrödet gyllene. Rör i persiljan och blanda runt.
- Stek i ytterligare någon minut.
- Häll över i en skål.
- Pressa över vitlök, och strö över lite flingsalt. Blanda väl och sätt åt sidan.
Servering:
När tomatsåsen börjar bli klar är det dags att koka pastan.
Koka pastan till al dente och rör sedan ner pastan i tomatsåsen. Blanda väl. Rör sedan försiktigt i stjärtar och klor (de blir varma på direkten).
Servera direkt tillsammans med gremolatan att strö över.

Värm ugnen till 225 grader och rosta skalen på en plåt i 15 minuter. Täck botten av en större kastrull med lite rapsolja och häll över dom rostade skalen i. Fräs skalen i några minuter.

Har du konjak hemma, slå på en liten skvätt och flamberar skalen snabbt. Inget måste, men ger fonden ytterligare en dimension. (Ps. Kom ihåg stänga av fläkten !) Slå på vinet och låt alkoholen koka bort (du känner det på doften). Skrapa samtidigt botten av kastrullen med en träslev.

Lägg i moroten, purjolök och lök och slå sedan på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sedan sjuda i ca en halvtimme utan lock. Ställ åt sidan och låt svalna (minst en halvtimme). Sila sedan av och låt koka ner till ca hälften. Ställ åt sidan.

Det här blir mer fond än vad som går åt till detta recept, men det som blir över går bra att frysa in och använda senare, till t ex en bisque

Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då. Slå över dom krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då.

Slå över dom krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och rosta ströbrödet gyllene. Rör i persiljan och blanda runt. Stek i ytterligare någon minut och häll över i en skål. Pressa över vitlök, och strö över lite flingsalt. Blanda ordentligt och sätt åt sidan.
När tomatsåsen börjar bli klar är det dags att koka pastan. Koka pastan till "al dente" och rör sedan ner pastan i tomatsåsen. Blanda väl. Rör sedan försiktigt i stjärtar och klor (dom blir varma på direkten).

Servera direkt tillsammans med gremolatan att strö över.
Lycka till och ser framemot att höra hur det gick. Ha en fin dag!
Kramar, Doreen
1
Vilken vacker dukning! Jag älskar glasen, dom ser så eleganta ut och maten underbart snyggt upplagd