SÖNDAGSMIDDAG KRÄVER SIN FESTLIGA DUKNING
11:22•
2018-11-18•
Middagstips och Recept
Inredning

Söndagsmiddag är veckans höjdpunkt för alla i vår familj. Ibland kommer det 3 personer och ibland kommer det 13 men vi försöker att alltid äta något gott tillsammans. Oavsett vad vi väljer att äta så vill jag duka fint och fixa fina blomsterarrangemang . Denna dukning var för några veckor sen när det fortfarande fanns lite att plocka ifrån min trädgård. Hösten har så fina färger och jag kopierade det som fanns ute i naturen. Tall, rönn, blåbärsris och dom sista hortensiorna från rabatten utanför min köksingång. Oavsett om man bara orkar steka korv och lite snabbmackisar så kan man ändå duka fint så känns det genast festligt. Servetterna kommer från Ikea och är egentligen kökshanddukar.

Även om våra söndagsmiddagar brukar börja runt 16-17 (så man hinner hänga länge och ändå orka upp till jobbet dagen efter) så dukar jag alltid på förmiddagen. Jag börjar med att gå ut i trädgården och skogen för att plocka det jag ska ha i mina vaser på bordet. Sen rensar jag allt från kvistar och vissna blad och börjar klippa till längden på alla kvistar så det blir en fin bukett.
Sen fortsätter jag med dukningen. Jag tror att jag dukar så lång tid i förväg för att jag vill hinna njuta av dukningen längre. Festen börjar liksom för mig när sista vinglaset ställts på bordet. Denna specifika kväll åt vi pasta och då dukar jag med djupa vita tallrikar och rustika steak bestick med trähandtag från WMF.

Detta är pizzetta och det brukar vi ha som tilltugg. Medan alla gäster droppar in så bakas det goda små tunna pizzor som är sinnessjukt goda. Tilltugg är viktigt, nåt man kan äta till välkomstdrinken i väntan på att huvudrätten förbereds. Just denna pizzetta med hyvlad potatis och rosmarin är helt galet god. Den doften som möter gästerna när dom kommer när dessa bakas lovar ganska mycket. Så enkelt att laga och väldigt uppskattat.
Recept på pizzetta
Deg
8 gram jäst
1/2 dl ljummet vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk olivolja
Topping
Riven mozzarella
Parmesan
Tunt skivad potatis (använd mandolin)
Färsk rosmarin
Lös upp jästen i vatten i en bunke
Tillsätt mjöl, salt och olivolja och arbeta ihop till en deg. Knåda i 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa på varm plats i 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader (varmluft) och sätt in en baksten om du har. Dela degen i fem bitar och kavla ut varje bit till runda plattor, 20-30 cm i diameter. Lägg på topping. För över en pizzetta i taget till stenen (eller plåten om du inte har någon baksten) i ugnen och grädda i cirka 5 minuter. Ta ut och lägg eventuellt på ytterligare och stänk på olivolja. Salta, peppra och servera direkt.
STORT LYCKA TILL och jag önskar dig en jättefin söndag . Skriv gärna och tipsa om din bästa söndagsmiddag!
Kram
Doreen
2
lycka till
Gud så gott! Det Får bli söndagsmiddag här