SÖNDAGSMIDDAG BLIR SJÄLVKLART SÖNDAGSSTEK, LÅNGKOK PÅ FRANSYSKA

Middagstips och Recept

Jag ger er söndagsstekens mamma : Porterstek

Ekologisk fransyska från Citygross, som enligt mig har den bästa kvalitén på kött

​Gjutjärnsgryta som tål att stå i ugnen är ett måste om man ska hålla på med söndagsstekar (lergryta funkar också såklart)


RECEPT PÅ PORTERSTEK

Porterstek i ugn
Ca 1 kg fransyska
Smör till bryning
2 selleristjälkar
Liten bit kålrot
2-3 morötter, delade
3-4 schalottenlökar, delade
2 vitlöksklyftor, krossade
10 torkade enbär
2 tärningar oxbuljong
8-10 vitpepparkorn
Några kvistar timjan
2 lagerblad
1 flaska porter (50 cl)
0,5 dl soja
1 dl svartvinbärssaft, koncentrerad

Sätt ugnen på 160 grader. Putsa köttet. Bryn köttet runtom i smör i en gjutjärnskastrull. Salta och peppra. Placera grönsakerna i kastrullen runtom kötten och lägg i kryddorna. Slå över svartvinbärssaft och ölen. Klipp ut ett lock i bakplåtspapper lika stort som kastrullen och klipp ett hål mitt i. Lägg papperslocket i kastrullen uppe på kött och grönsaker och ställ in i ugnen. Låt stå i ca 2 h, eller till köttet har en innertemperatur på strax under 70 grader. Vänd köttet en gång efter ca halva tiden. Ta upp köttet när klart och låt vila i aluminiumfolie. Sila av vätskan i en kastrull. Såsen borde redan ha antagit en lite tjockare konsistens, låt annars reducera en aning i medan köttet vilar. Smaka av med salt och peppar. Servera med ugnsbakade rotfrukter, brysselkål, haricots verts och svartvinbärsgelé.

Idag blev det Porterstek till söndagsmiddag, den har puttrat i ugnen i gjutjärnsgryta sen i eftermiddags. Till steken serverade vi (min dotter Yasmine lagade) rödbetor, charlottenlök, brysselkål och mandelpotatis som rostats i ugnen, ångade haricot verts, karamelliserade morötter och portersteksky.

 

Portersteken är gjord på fransyska och den liksom bara rasar ihop när man skär den för att den varit i ugnen så länge .

Det blev en bra söndagsmiddag även denna söndag. Min man Henrik var tvungen att åka in och jobba idag men lagom till att denna evighetsstek var klar så kom han hem. Har upptäckt två saker och det ena är att jag avskyr att diska formar och sånt som inte går in i diskmaskinen, typ ovärt att ens laga nåt som kräver större kärl som måste handdiskas och det andra är att vi gick från att äta kött flera gånger i veckan till att äta kött en gång i veckan och jag skulle kunna steka den köttdagen helt. Missförstå mig inte, Porterstek och allt annat är supergott men man mår inte helt fab när man tryckt i sig en middag med kött. Jag kanske kommer börja köra helt köttfritt, lite då och då i alla fall .

Ha en fin söndag och skriv gärna vad du åt idag (det är som att tjuvkika i nåns badrumskåp att få veta vad dom ätit).

Frid

Doreen

 
DOREENMANSSON 23 nov 2018 kl. 17:35

Det är en massa som inte ens vets om i Nevvan, tur att du finns där och kan stämma i bäcken

MisterKrister24 23 nov 2018 kl. 17:32

Åt definitivt inte den där goda fransyskan. Folk vet inte ens vad det är i New York.

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.