Mellandags-shutup-chili

Middagstips och Recept
Här kommer how to make en sjuhelsickes god chili.

Vi hörde av olika vänner på olika håll att det lagades chili i mellandagarna?

Är det nåt folk gör? Vi lagar inte nåt alls fram till nyår typ för vi äter rester från Julafton men eftersom man inte vill vara sist på bollen så anslöt vi i chiliskapandet.

Detta har inte tillagats av mig utan min sambo och han höftar med alla ingredienser så förlåt i förväg för oexakta mått osv men det kommer bli bra oavsett.

Det är ju ingen molekylär matlagning utan en rejäl bonnagryta.

"Una gryta de camposino" (mmm skolkade inte jämt från spanskan, bara från biologi, kemi och alla andra NO ämnen...ev matte och bild också).

Ingredienser

Ca 1,5 kg högrev (putsad och skuren i 2–3 cm stora bitar)

300 g torkade kidneybönor (lagda i blöt kvällen innan/8 timmar)

1 st chipotle chili

1–2 st ancho chili

3 dl nybryggt kaffe

1 msk kumminfrö

1/2 msk korianderfrö

5–10 kaffebönor

2–5 nejlikor

2 gul- eller silverlök

1 märgben (av nöt)

2 ansjovisfiléer

2 msk tomatpuré

1 msk kakao

3–5 dl hönsbuljong

Rapsolja (att steka i)

1 stjälk selleri

1 msk oregano

1/2 burk Coca-Cola (33 cl)

1/2 flaska öl (33 cl)



Lägg ca ett halvt paket kidneybönor i blöt över natten.

Ta 1,5 kg högrev ,putsa och skär mot fibrerna i ca 3 cm stora bitar.

 

Rostad kummin, korianderfrön, kaffebönor och fyra nejlikor

Ancho och chipotlechili i varmt kaffe

Lägg torkad chipotlechili och anchochili ligga och dra i 1 kopp varmt kaffe i 30-60 minuter.

Dela en lök och bränn bitarna i en het stekpanna



Ta en benmärg från nöt och bryn runtom i en het panna och rosta sedan i ugn i 220 graders värme i 20 minuter.

Chilipasta med kakaosmak

Mortla dom rostade kryddorna

Lägg dom torkade chilifrukterna

Dom mortlade kryddorna

2 ansjovis filéer,

En klick tomatpuré

1 msk kakaopulver

Mixa allt i en blender och häll i kaffet från chilifrukterna och mixa igen tills det blir en slät pasta.



Bli inte avskräckt om det smakar bittert, det är kaffet och kakaon.

Alla beståndsdelar klaraNu är alla beståndsdelar klara.

Kidneybönor

Chilipasta

Rostad benmärg

Bränd lök

Högrev i bitar

3 dl hönsbuljong

Brynt högrev

Bryn köttet snabbt runtom i en het gjutjärnsgryta.

Låt köttbitarna svalna så saften stannar kvar.

Sauterad lök och selleri

Skiva en gul lök och en selleristjälk och stek i rapsolja.

Tillsätt två tsk torkad oregano och sen tillsätter du hela chilipastan.



Låt det bli varmt och tillsätt sedan köttet.

Brynt högrev

Sen tillsätter du en halv burk Cola (ej light, det är sockret man vill åt).

Vanlig cola ska det vara men hade bara Cherry Coke

Öl ska det vara

Sen en halv flaska eller burk öl och sedan kyckling buljongen.

I med den rostade benmärgen och brända löken.

Vänd runt allt och låt koka i 15 minuter.



Ställ sedan gjutjärnsgrytan (denna snygga gröna gryta kommer från Cervera, ni hittar den här) i ugnen på 160 grader i cirka 3 timmar eller tills köttet faller isär av sig självt när man petar på det med en gaffel.

När det är cirka en timme kvar rör du ner kidneybönorna.

Ta ut grytan från ugnen när köttet och bönorna är klara (jag gillar när bönorna fortfarande är lite ”al dente”).

Använd två gafflar för att dra isär köttbitarna i strimlor. Rör om och servera med t ex tortilla, guacamole, inlagd rödlök, strimlad rödkål, koriander, gräddfil (gärna med en liten skvätt vinäger i) och lime.

Beef chili långkok

Detta kan vara den godaste chilin i hela världshistorien, ursäkta receptets rörighet men det är för att jag sprungit efter min sambo två dagar efter att chilin gjordes och försöker få ur honom info om hur mycket av vad använts osv.

Inte ett svinenkelt uppdrag.

 
Disa Svensson 1 jan 2020 kl. 16:59

God fortsättning <3<3<3 Årets fattigaste månad vill jag tipsa om några SPARTIPS: Campadre: https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817 Lyko: https://referme.to/9vACAmo Best secret: https://www.bestsecret.se/r.htm?rc=K5UKQ33DLZE4S&c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration Refunder http://www.refunder.se/b/Spara50 eller https://members.com/se/tipsa/m1401355?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=m1401355

Roya 30 dec 2019 kl. 11:36

Bästa beskrivning tusen tack !Gott Nytt År

Doreen Månsson 2 jan 2020 kl. 11:30

Tack snälla och Gott nytt och god fortsättning, kramar Doreen

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.