Gunillas lamm i ugn är det godaste jag ätit i livet. Perfekt på Påskbordet
08:55•
2021-03-31•
Middagstips och Recept
Här kommer det bästa och godaste receptet på lamm, perfekt till Påsk.
Min väninna Gunilla lagade detta lamm på Nyårsafton och det var det godaste jag ätit ever. Vi hade humrar och skaldjur i överflöd och ändå var det bara lammet jag åt. Jag tog till och med med mig det som fanns kvar av bogen med mig hem för att kunna fortsätta äta på lammet hela vägen in i 2021.
Häromdagen lagade hon det igen och denna gång kom jag hem till henne dagen innan för att se EXAKT hur hon gör.
Detta behöver du:
Ekologisk lammbog
Tomatpuré
Paprikapuré
Kryddpeppar
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Kanel
Vitlöksklyftor
Olivolja
Köttbuljong.
Tyvärr finns inga mått men det kan inte bli fel och jag passade på att ta bilder för varje steg.

Börja med att skära små snitt i bogen för att göra små fickor där du trycker in hela vitlöksklyftor.

Stoppa in dom djupt så att köttet verkligen får smak av vitlöken.

Sen krydda bogen rikligt med kryddpeppar så att den täcker köttet sen pressa mer vitlök över bogen.

Strö över lite cayennepeppar.

Sen svartpeppar. Man kan ta i mer än man tror för det är ju bara ytan som kryddas. Blir det för starkt så kan man kanske skära bort ytan och ge det till nån annan vid bordet (eller mig).

Sen blandar man ett glas med tomatpuré. Här får man ta så mycket man vill men kanske 3-4 skedar. Salta vattnet och häll sen över köttet.

Sen gör du samma sak med paprikapurén.

Använd skeden och ös paprikapurévattnet över hela lammet.

Sen ringlar du över lite olivolja på toppen.

Sist av allt lägger du i en köttbuljong så spadet blir riktigt smakrikt och går upp i lammet.

Sen ställer du in lammet med all härlig kryddning och gegg i kylen över natten så att det får gotta in sig ordentligt. Använd gärna ett lock som inte kommer åt lammet så att kryddningen gnids av.
Denna form i teflon kommer från Lidel och jag ska genast kila och köpa en.

Dagen efter sätter du ugnen på högsta värmen och ställer in lammet i 30 minuter så att den får en fin färg sen kan du sänka till 125 grader och låta den stå i 1, 5-2 timmar beroende på hur du vill ha köttet.
Lycka till och låt mig veta vad du tyckte om du väljer att laga detta till Påsk. Det finns inget godare i världen enligt mig. Receptet är Gunillas egna så det här med att få ur henne hur många dl och msk är bara att fetglömma. Hoppas du är hjälpt av bilderna.
Ha en fortsatt fin dag, kramar Doreen
Min väninna Gunilla lagade detta lamm på Nyårsafton och det var det godaste jag ätit ever. Vi hade humrar och skaldjur i överflöd och ändå var det bara lammet jag åt. Jag tog till och med med mig det som fanns kvar av bogen med mig hem för att kunna fortsätta äta på lammet hela vägen in i 2021.
Häromdagen lagade hon det igen och denna gång kom jag hem till henne dagen innan för att se EXAKT hur hon gör.
Detta behöver du:
Ekologisk lammbog
Tomatpuré
Paprikapuré
Kryddpeppar
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Kanel
Vitlöksklyftor
Olivolja
Köttbuljong.
Tyvärr finns inga mått men det kan inte bli fel och jag passade på att ta bilder för varje steg.

Börja med att skära små snitt i bogen för att göra små fickor där du trycker in hela vitlöksklyftor.

Stoppa in dom djupt så att köttet verkligen får smak av vitlöken.

Sen krydda bogen rikligt med kryddpeppar så att den täcker köttet sen pressa mer vitlök över bogen.

Strö över lite cayennepeppar.

Sen svartpeppar. Man kan ta i mer än man tror för det är ju bara ytan som kryddas. Blir det för starkt så kan man kanske skära bort ytan och ge det till nån annan vid bordet (eller mig).

Sen blandar man ett glas med tomatpuré. Här får man ta så mycket man vill men kanske 3-4 skedar. Salta vattnet och häll sen över köttet.

Sen gör du samma sak med paprikapurén.

Använd skeden och ös paprikapurévattnet över hela lammet.

Sen ringlar du över lite olivolja på toppen.

Sist av allt lägger du i en köttbuljong så spadet blir riktigt smakrikt och går upp i lammet.

Sen ställer du in lammet med all härlig kryddning och gegg i kylen över natten så att det får gotta in sig ordentligt. Använd gärna ett lock som inte kommer åt lammet så att kryddningen gnids av.
Denna form i teflon kommer från Lidel och jag ska genast kila och köpa en.

Dagen efter sätter du ugnen på högsta värmen och ställer in lammet i 30 minuter så att den får en fin färg sen kan du sänka till 125 grader och låta den stå i 1, 5-2 timmar beroende på hur du vill ha köttet.
Lycka till och låt mig veta vad du tyckte om du väljer att laga detta till Påsk. Det finns inget godare i världen enligt mig. Receptet är Gunillas egna så det här med att få ur henne hur många dl och msk är bara att fetglömma. Hoppas du är hjälpt av bilderna.
Ha en fortsatt fin dag, kramar Doreen
0