En hyllning till lax! Enkelt recept från den 3 stjärniga krogen La Maison Troisgros
18:28•
2020-12-11•
Middagstips och Recept
Här kommer ett recept på en rätt som serveras på jättekänd tresjärnig krog som heter La Maison Troisgros i Frankrike och som är dö-enkelt att laga. Ingen kommer att lämnas oberörd och detta är en hyllning till lax, man har inte ens några tillbehör. Laxspekt!!!! (Laxrespekt för den som inte hänger med).
För den som nu tror att jag har jättebra koll på olika trestjärniga krogar i Frankrike så kan jag säga att jag är en foodie-TV knarkare så allt jag kan har jag lärt mig på Chefs Table. Jag älskar att upprepa allt jag lärt mig som om att det var jag som kommit på allt under timmar av laborering i köket.
Om det av någon anledning var din bild av mig så får du gärna behålla den.

Lax ”Troisgros” med cava
Egentligen ska denna rätt göras på ängssyra, men det är inte säsong och spenat fungerar alldeles utmärkt.
Ingredienser
100g ekologiskt smör (går bara åt ca en matsked, men bra att ha i kylen!)
½ dl rökflis av frukt- eller lövträ
1 schalottenlök, finhackad
1 dl fiskbuljong
1 dl cava
1 dl ekologisk crème fraîche
2,5 dl ekologisk grädde
Saft av en halv ekologisk citron
100 g finbladig ekologisk spenat (är det säsong, byt ut spenat till ängssyra!)
4 bitar ekologisk lax
Salt och nymalen vitpeppar.
Gör så här
Börja med att göra det rökta smöret. Har man inte en rök, får man vara lite kreativ (se bild).

Principen är enkel: smör + rök = smör med smak av rök. Den här gången lade jag träflis i en liten frityrkorg som jag ställde direkt på en av spisens plattor. Smöret placerade jag sedan ovanpå i en metallbehållare.

När röken är igång, satte jag en kastrull över alltihop och sänkte temperaturen något. Sedan fick det stå så i cirka 10 minuter innan jag stängde av plattan.

Jag lät smöret stå kvar under kastrullen ytterligare cirka 10 minuter för att dra åt sig av röken därinne. Häll sen försiktigt över det smälta smöret i någon form av behållare.

Behållaren kan vara ett glas eller en burk. Se till så att inte bottensatsen kommer med. Ställ i kylen.

Sätt ugnen på 115 grader.
Lägg den finhackade schalottenlöken och en matsked av det rökta smöret på medelvärme i en kastrull.
När löken mjuknat, är det dags att hälla i cava och vi använder alltid vår favorit-cava från Chapel Hill som en jättegod, från Spanien (kostar under 70:-) och den funkar utmärkt både till matlagning och till maten, fiskbuljong, några droppar vinäger och en nypa salt och nymortlad vitpeppar. Rör om och låt såsen reduceras till cirka hälften.

Rör sedan i ekologisk grädde och ekologisk crème fraîche, och låt reducera igen tills såsen tjocknat något.
Jag undviker att handla i matbutiker för det är det värsta jag vet, vare sig det är Corona eller ej och jag vill gärna ha så mycket som går att få ekologiskt så jag beställer hem all mat från Ecoviva.

Nu är det dags att smaka av.
Det ska finnas en antydan av det rökta smöret, inte mer. Är röksmaken för svag, kan du röra i en liten klick till av det rökta smöret. Om det inte behövs, rör du i en liten klick vanligt smör för ”sammetstextur”.
Nu är den legendariska såsen nästan klar och det är dags för den ekologiska laxen.
Salta laxbitarna lite lätt runtom.

Hetta upp en stekpanna (teflon är att föredra). Lägg i laxen och låt steka i ca 20–30 sekunder. Vänd, och stek i ytterligare 20–30 sekunder. Ta upp laxbitarna och lägg dom på en silikonmatta eller bakplåtspapper på ett galler.

Strö över lite lite nymortlad vitpeppar.
Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter till en kvart, eller tills innetemperaturen på laxen är 46–48 grader.

Rör försiktigt ner spenatbladen i såsen. Pressa i några droppar citronsaft. Efter ca 20 sekunder är såsen klar.

Häll upp såsen på tallrikarna så att den nästan täcker. Placera en laxbit ovanpå såsen och sen servera direkt. Gärna med ett härligt glas cava från den redan öppnade flaskan.
Mycket bra tips är: värm tallrikarna något i ugnen innan du lägger upp såsen och laxen.

Lycka till och Happy Friyay!
Kramar, Doreen
För den som nu tror att jag har jättebra koll på olika trestjärniga krogar i Frankrike så kan jag säga att jag är en foodie-TV knarkare så allt jag kan har jag lärt mig på Chefs Table. Jag älskar att upprepa allt jag lärt mig som om att det var jag som kommit på allt under timmar av laborering i köket.
Om det av någon anledning var din bild av mig så får du gärna behålla den.

Lax ”Troisgros” med cava
Egentligen ska denna rätt göras på ängssyra, men det är inte säsong och spenat fungerar alldeles utmärkt.
Ingredienser
100g ekologiskt smör (går bara åt ca en matsked, men bra att ha i kylen!)
½ dl rökflis av frukt- eller lövträ
1 schalottenlök, finhackad
1 dl fiskbuljong
1 dl cava
1 dl ekologisk crème fraîche
2,5 dl ekologisk grädde
Saft av en halv ekologisk citron
100 g finbladig ekologisk spenat (är det säsong, byt ut spenat till ängssyra!)
4 bitar ekologisk lax
Salt och nymalen vitpeppar.
Gör så här
Börja med att göra det rökta smöret. Har man inte en rök, får man vara lite kreativ (se bild).

Principen är enkel: smör + rök = smör med smak av rök. Den här gången lade jag träflis i en liten frityrkorg som jag ställde direkt på en av spisens plattor. Smöret placerade jag sedan ovanpå i en metallbehållare.

När röken är igång, satte jag en kastrull över alltihop och sänkte temperaturen något. Sedan fick det stå så i cirka 10 minuter innan jag stängde av plattan.

Jag lät smöret stå kvar under kastrullen ytterligare cirka 10 minuter för att dra åt sig av röken därinne. Häll sen försiktigt över det smälta smöret i någon form av behållare.

Behållaren kan vara ett glas eller en burk. Se till så att inte bottensatsen kommer med. Ställ i kylen.

Sätt ugnen på 115 grader.
Lägg den finhackade schalottenlöken och en matsked av det rökta smöret på medelvärme i en kastrull.
När löken mjuknat, är det dags att hälla i cava och vi använder alltid vår favorit-cava från Chapel Hill som en jättegod, från Spanien (kostar under 70:-) och den funkar utmärkt både till matlagning och till maten, fiskbuljong, några droppar vinäger och en nypa salt och nymortlad vitpeppar. Rör om och låt såsen reduceras till cirka hälften.

Rör sedan i ekologisk grädde och ekologisk crème fraîche, och låt reducera igen tills såsen tjocknat något.
Jag undviker att handla i matbutiker för det är det värsta jag vet, vare sig det är Corona eller ej och jag vill gärna ha så mycket som går att få ekologiskt så jag beställer hem all mat från Ecoviva.

Nu är det dags att smaka av.
Det ska finnas en antydan av det rökta smöret, inte mer. Är röksmaken för svag, kan du röra i en liten klick till av det rökta smöret. Om det inte behövs, rör du i en liten klick vanligt smör för ”sammetstextur”.
Nu är den legendariska såsen nästan klar och det är dags för den ekologiska laxen.
Salta laxbitarna lite lätt runtom.

Hetta upp en stekpanna (teflon är att föredra). Lägg i laxen och låt steka i ca 20–30 sekunder. Vänd, och stek i ytterligare 20–30 sekunder. Ta upp laxbitarna och lägg dom på en silikonmatta eller bakplåtspapper på ett galler.

Strö över lite lite nymortlad vitpeppar.
Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter till en kvart, eller tills innetemperaturen på laxen är 46–48 grader.

Rör försiktigt ner spenatbladen i såsen. Pressa i några droppar citronsaft. Efter ca 20 sekunder är såsen klar.

Häll upp såsen på tallrikarna så att den nästan täcker. Placera en laxbit ovanpå såsen och sen servera direkt. Gärna med ett härligt glas cava från den redan öppnade flaskan.
Mycket bra tips är: värm tallrikarna något i ugnen innan du lägger upp såsen och laxen.

Lycka till och Happy Friyay!
Kramar, Doreen
0