En av dom bästa italienska krogarna ever heter GIOIA.
13:52•
2020-12-07•
Middagstips och Recept
Inredning
Jag är en matnörd och det är delvis därför jag bloggar en massa om mat. För dig som följer min blogg så vet du redan att vi odlar i stort sätt allt vi äter och saltar, syrar, saftar osv för att behålla skörden över hela året. Detta inte enbart för att vara ekologisk utanför att vi på så sätt kan odla exakt dom grönsaker vi vill ha och få exakt dom smakerna vi önskar.
Jag har länge varit nyfiken på en italiensk restaurang som dykt upp i mitt Instagramflöde där människor jag anser är mer matnördiga än jag lägger upp helt fantastiska maträtter och hyllar maten till skyarna. Restaurangen heter GIOIA och drivs av mycket erfarna krögare som har koll på både smaker, service och allt för ögat, både vad det gäller uppläggning av mat och inredningen på stället.

Restaurangen ligger på Gamla Brogatan på hörnan av Vasagatan och båda mina äldre döttrar, Hayat och Yasmine har även dom haft koll på detta ställe så vi körde en mamma/dotter kväll. Stället påminner om en restaurang som heter Gemma och tillhör ett hotell i New York som vi brukar bo på när vi är där. Yasmine som precis flyttat från New York tyckte att det kändes som att komma tillbaka.

Hayat var som vanligt sist på plats och vi började med att beställa alkoholfria drinkar och dom var helt sinnessjuka. Jag tycker man kan avgöra hur bra en krog är på deras alkoholfria drinkar. Som absolutist har man fått allt från en ginger ale till apelsinjuice serverat och det har kallats för drink. Många krögare bryr sig inte för att det är alkoholen som drar in cash men för min del betalar jag gärna om någon ger min alkoholfria drink lite omsorg.

Denna drink var en blandning av äpple och salvia, en helt gudomlig smaksensation. Henrik som var hemma med Amina fick bilder eftersom allt kom in. Vi är ju alla besatta av god mat men särskilt när presentationen är något utöver det vanliga.

Ett restaurangtips jag har är att man beställer in så många olika förrätter som man kan. Det är oftast förrätterna som berättar om restaurangens kreativitet och så var det verkligen på GIOA. Carpaccio är både min och Yaz favorit så vi är ganska svårflirtade men denna carpaccio hamnade på topp 2 av dom bästa vi någonsin ätit. Som vanligt var det tunt skivad oxfilé toppad med citron och timjanpicklad burretanalök, ruccola, parmesan och olivolja. Den timjanpicklade burretanalöken var hemligheten.

Burrata har man ju ätit som förrätt tidigare med jag har aldrig ätit stracciatella såhär tidigare. Stracciatella är liksom det där krämigaste i mitten på en burrata, hjärtat liksom och det serverades med citron, salt- och sötkanderade pistagenötter och rosmarin serveras med grillad bondbröd. Så gott att man nästan blev förbannad.

Tonfisktartaren serverades med balsamicomarinerad melon, gurka, chili, torkade oliver samt en basilikamayo och även den var magisk.
Vi alla blev älskade hur alla rätter läggs upp. Det är som små konstverk av vackra färger och texturer.

Jag ääälskar ju råbiff och det gör även Yaz, Hayat äter ju knappt tillagat kött så allt rått får vi äta utan att behöva slåss med henne. Denna råbiff var på kalv och den var GALEN. Går du till GIOIA så leta upp Tartaro di vitello på menyn.
Det är en sotad kalvtartar med citron, ruccolamayo, parmesan, silverlök och krispig potatis och även den var upplagd väldigt vackert.

Vi satt vid ett bord med lååångt avstånd till nästa men vill man vara extra försiktig så har restaurangen flera bås. Det finns även för större sällskap. Visst är inredningen snygg? Dom större båsen påminner om ytterligare en New York krog i Soho som heter Balthazar.

Restaurangen har en egen charkdisk och jag såg hur andra gäster beställde brickor med en massa goda charkuterier. Såg väldigt gott ut men vi hade fokus på annat denna kväll.

Jag äääääälskar älskarälskarälskarääääälskar tryffel MEN det får inte vara för mycket ost och verkligen ingen en massa grädde tillsammans med tryffel. Denna pastarätt som heter Macceroni e tartufo bestod av tryffelstuvad maccheroni som toppats med parmesan och färsk riven tryffel var den godaste tryffelpasta jag någonsin ätit. Det låter som en överdrift men mängderna av ingredienserna i denna rätt var avvägt med perfektion. Pastan var dessutom perfekt kokt och det är långt ifrån alltid man upplever det konstigt nog.

Jag inser att bilden ovan inte är så fin men här tror jag att jag gick in i nån mat-Nirvana.
Denna vongole var Hayat och Yasmines bästa som dom ätit någonsin. Eftersom jag försökte roffa åt mig mer av andra rätter så hann jag inte med mer än att snurra min gaffel i lite pasta och kan hålla med om att det smakade underbart.

Bilden ger inte denna tallrik rättvisa. Såsen är det sjukaste jag ätit, brynt smör och salvia är ju det bästa jag vet.
Rätten heter Ravioli di Maialino och innehåller spädgris, ricotta och tryffelfylld ravioli som är toppad med brynt smör, salvia, chili, vitlök och såklart parmesan.

Detta är min favoriträtt i livet . Jag åt den för första gången på en restaurang i Kapstaden och min man och filmteamet han jobbar med där hade alltid för vana att alltid äta på en italienare som heter La Perla när dom hade "wrap dinner". Där kallar dom rätten för Scaloppine al limone och det är kalv med citron och brynt salviasmör. Den rätten lagas ofta hemma hos oss och jag brukar aldrig beställa den på restaurang men det gjorde jag denna kväll och det fick jag verkligen inte ångra. På GIOIA heter rätten Scaloppine di vitello al limone och består av grillad kalvschnitzel med en smörig citronsås och babyspenat.
Det är slickatallrik-varning på denna rätt. SJUKT gott!

Vi avslutade med Tiramisu och en pannacotta som jag knappt fick smaka. Den stod verkligen ut för en vanlig pannacotta kan bli så sött så att jag nästan inte pallar mer än en sked men denna var lite syrlig och helt fantastiskt god och hemligheten bakom det där fräscha inslaget var yoghurt.
Om du bestämmer dig för att lyxa till det så boka ett bord eller beställ hem mat från GIOIA , jag lovar att du och dina gäster kommer att smälla av.
Det var länge sen vi hade en sån här wow upplevelse på ett restaurangbesök (och nej detta är inte ett betalt samarbete).
Ett till tips innan jag avslutar detta hyllningsinlägg är att jag nu ser på deras hemsida att man kan beställa sin Nyårsmeny hos dom.
Take a look här.
Hoppas dom ser detta inlägg så jag kan få en extra skopa av det där citron-salvia-smöret nästa gång jag beställer deras vitello.
Ha en fortsatt fin dag folks, kramar Doreen
(Tack Anna Kokotos för tipset, detta är numer mitt, Hayats och Yasmines nya ställe).
Jag har länge varit nyfiken på en italiensk restaurang som dykt upp i mitt Instagramflöde där människor jag anser är mer matnördiga än jag lägger upp helt fantastiska maträtter och hyllar maten till skyarna. Restaurangen heter GIOIA och drivs av mycket erfarna krögare som har koll på både smaker, service och allt för ögat, både vad det gäller uppläggning av mat och inredningen på stället.

Restaurangen ligger på Gamla Brogatan på hörnan av Vasagatan och båda mina äldre döttrar, Hayat och Yasmine har även dom haft koll på detta ställe så vi körde en mamma/dotter kväll. Stället påminner om en restaurang som heter Gemma och tillhör ett hotell i New York som vi brukar bo på när vi är där. Yasmine som precis flyttat från New York tyckte att det kändes som att komma tillbaka.

Hayat var som vanligt sist på plats och vi började med att beställa alkoholfria drinkar och dom var helt sinnessjuka. Jag tycker man kan avgöra hur bra en krog är på deras alkoholfria drinkar. Som absolutist har man fått allt från en ginger ale till apelsinjuice serverat och det har kallats för drink. Många krögare bryr sig inte för att det är alkoholen som drar in cash men för min del betalar jag gärna om någon ger min alkoholfria drink lite omsorg.

Denna drink var en blandning av äpple och salvia, en helt gudomlig smaksensation. Henrik som var hemma med Amina fick bilder eftersom allt kom in. Vi är ju alla besatta av god mat men särskilt när presentationen är något utöver det vanliga.

Ett restaurangtips jag har är att man beställer in så många olika förrätter som man kan. Det är oftast förrätterna som berättar om restaurangens kreativitet och så var det verkligen på GIOA. Carpaccio är både min och Yaz favorit så vi är ganska svårflirtade men denna carpaccio hamnade på topp 2 av dom bästa vi någonsin ätit. Som vanligt var det tunt skivad oxfilé toppad med citron och timjanpicklad burretanalök, ruccola, parmesan och olivolja. Den timjanpicklade burretanalöken var hemligheten.

Burrata har man ju ätit som förrätt tidigare med jag har aldrig ätit stracciatella såhär tidigare. Stracciatella är liksom det där krämigaste i mitten på en burrata, hjärtat liksom och det serverades med citron, salt- och sötkanderade pistagenötter och rosmarin serveras med grillad bondbröd. Så gott att man nästan blev förbannad.

Tonfisktartaren serverades med balsamicomarinerad melon, gurka, chili, torkade oliver samt en basilikamayo och även den var magisk.
Vi alla blev älskade hur alla rätter läggs upp. Det är som små konstverk av vackra färger och texturer.

Jag ääälskar ju råbiff och det gör även Yaz, Hayat äter ju knappt tillagat kött så allt rått får vi äta utan att behöva slåss med henne. Denna råbiff var på kalv och den var GALEN. Går du till GIOIA så leta upp Tartaro di vitello på menyn.
Det är en sotad kalvtartar med citron, ruccolamayo, parmesan, silverlök och krispig potatis och även den var upplagd väldigt vackert.

Vi satt vid ett bord med lååångt avstånd till nästa men vill man vara extra försiktig så har restaurangen flera bås. Det finns även för större sällskap. Visst är inredningen snygg? Dom större båsen påminner om ytterligare en New York krog i Soho som heter Balthazar.

Restaurangen har en egen charkdisk och jag såg hur andra gäster beställde brickor med en massa goda charkuterier. Såg väldigt gott ut men vi hade fokus på annat denna kväll.

Jag äääääälskar älskarälskarälskarääääälskar tryffel MEN det får inte vara för mycket ost och verkligen ingen en massa grädde tillsammans med tryffel. Denna pastarätt som heter Macceroni e tartufo bestod av tryffelstuvad maccheroni som toppats med parmesan och färsk riven tryffel var den godaste tryffelpasta jag någonsin ätit. Det låter som en överdrift men mängderna av ingredienserna i denna rätt var avvägt med perfektion. Pastan var dessutom perfekt kokt och det är långt ifrån alltid man upplever det konstigt nog.

Jag inser att bilden ovan inte är så fin men här tror jag att jag gick in i nån mat-Nirvana.
Denna vongole var Hayat och Yasmines bästa som dom ätit någonsin. Eftersom jag försökte roffa åt mig mer av andra rätter så hann jag inte med mer än att snurra min gaffel i lite pasta och kan hålla med om att det smakade underbart.

Bilden ger inte denna tallrik rättvisa. Såsen är det sjukaste jag ätit, brynt smör och salvia är ju det bästa jag vet.
Rätten heter Ravioli di Maialino och innehåller spädgris, ricotta och tryffelfylld ravioli som är toppad med brynt smör, salvia, chili, vitlök och såklart parmesan.

Detta är min favoriträtt i livet . Jag åt den för första gången på en restaurang i Kapstaden och min man och filmteamet han jobbar med där hade alltid för vana att alltid äta på en italienare som heter La Perla när dom hade "wrap dinner". Där kallar dom rätten för Scaloppine al limone och det är kalv med citron och brynt salviasmör. Den rätten lagas ofta hemma hos oss och jag brukar aldrig beställa den på restaurang men det gjorde jag denna kväll och det fick jag verkligen inte ångra. På GIOIA heter rätten Scaloppine di vitello al limone och består av grillad kalvschnitzel med en smörig citronsås och babyspenat.
Det är slickatallrik-varning på denna rätt. SJUKT gott!

Vi avslutade med Tiramisu och en pannacotta som jag knappt fick smaka. Den stod verkligen ut för en vanlig pannacotta kan bli så sött så att jag nästan inte pallar mer än en sked men denna var lite syrlig och helt fantastiskt god och hemligheten bakom det där fräscha inslaget var yoghurt.
Om du bestämmer dig för att lyxa till det så boka ett bord eller beställ hem mat från GIOIA , jag lovar att du och dina gäster kommer att smälla av.
Det var länge sen vi hade en sån här wow upplevelse på ett restaurangbesök (och nej detta är inte ett betalt samarbete).
Ett till tips innan jag avslutar detta hyllningsinlägg är att jag nu ser på deras hemsida att man kan beställa sin Nyårsmeny hos dom.
Take a look här.
Hoppas dom ser detta inlägg så jag kan få en extra skopa av det där citron-salvia-smöret nästa gång jag beställer deras vitello.
Ha en fortsatt fin dag folks, kramar Doreen
(Tack Anna Kokotos för tipset, detta är numer mitt, Hayats och Yasmines nya ställe).
1
[…] väljer alltid samma sak. Du hittar min favoriträtt här (Scallopine al […]