Bjuder er på torkade äpplen och mitt allra första blogginlägg

Middagstips och Recept

Hej och välkommen till min blogg (sist på bollen i hela världen men men). Jag är en sån som lägger ut lite för många matbilder på mitt Instagramkonto och får alltid en massa frågor om recept och eftersom det är lättare att skriva ut recept på en blogg så får det bli såhär. Hoppas ni kommer att få nytta av den. Jag är superroockie på detta så kom gärna med tips och önskemål. Jag vill varna känsliga läsare redan nu att det kommer bli en massa matbilder och en massa dukningar med blomsterarrangemang. Ställ inga frågor om rosor för då kommer jag aldrig sluta. Jag pratar mer om mina rosor än en förstagångsmamma till 6 månaders bebis. Jag är gränslös som en liten gammal tant med kolonilott. För att börja någonstans så sätter jag igång med det som är mest aktuellt just nu och det är äpplen.

I vår trädgård har vi två stora äppelträd. Det är så kallade vinteräpplen och det innebär att dom sällan blir mogna förrän tidigast i oktober. Eftersom vi odlar tomater, sallad, gurka, chili, kryddor, kronärtskocka, bönor och massa annat som kräver en massa jobb under sommaren så är jag glad och tacksam över att slippa ha två megaträd med äpplen som ska tas hand om samtidigt. Lagom till att våra äpplen blivit mogna så har resten av trädgården levererat för länge sen.

I år fick vi så mycket äpplen att vi tvingar alla som kommer förbi att ta med sig ett gäng när dom går. Dom tar liksom aldrig slut.

Nu ska jag inte tråka ut dig med att skriva en evighetstext om äpplen men hela gräsmattan är som en enda äppelmos-matta som man glider runt på och slår halvt ihjäl sig på när man försöker vara lite höst-härlig och stå i en storstickad kofta och kratta löv. Inte kul för någon.

Hur som helst så kan jag doktorera i vad man kan göra med äpplen. Torkade äpplen, äppelmust, äppelringar (och nej man kan inte blåsa sina små barn med att det är som chips), äppelpaj osv. Min sambo älskar att briljera med att göra en fransk tarte tatin i tid och otid. En god snygg men ganska onödig efterrätt när man försöker bli av med 60.000 kg äpplen, det går nämligen åt max två stycken.

RECEPT PÅ TORKADE ÄPPLEN

Sätt ugnen på 80°C.

Skala ev och kärna ur äpplen och slär i tunna skivor.

Lägg äppelringarna på en bakpappersklädd plåt.

Torka i ugnen ca 5 timmar och öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

Jag är ganska ny på detta men jag ska försöka smacka upp så många recept som möjligt. Vänligen förvänta er inte sådana här bilder för dessa är baxade från min bok "Doreen trädgård och kök " och är tagna av livets bästa fotograf Maria Rosenlöf.

Frid

Doreen

 
Malingröön 18 nov 2018 kl. 12:21

underbart

Annie 18 nov 2018 kl. 12:18

Så fräscht

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.