Bistro Marie, Stockholms bästa restaurangupplevelse.

Middagstips och Recept
Fotocred, Mathias Nordgren från tidningen Krognytt.

Sveriges absolut tyngsta stylist (se här) Nina Remröd råkar även vara ett geni i köket. Detta stod solklart för hela landets befolkning när hon kom till finalen av Sveriges Mästerkock. Det är därför inte helt förvånande att hon fick uppdraget att sätta menyn på Stockholms just nu hetaste bistro. Med Nina Remröd bakom dom kulinariska spakarna så vet man att detta kan inte bli annat än en succé.

Entreprenören Robert Hållstrand som bla drivit Kharma, Story Hotel, Village, Rose, Fou och restaurangen på Hallwylska är personen bakom Bistro Marie som ligger i hjärtat av Gamla Stan.

Bistron är en hyllning till Roberts mor som brann för mat och service och dom båda pratade ofta om att jobba tillsammans efter mamma Marie gått i pension. Tyvärr blev det aldrig så men Bistro Marie är Robert Hållstrands hyllning till sin mor och kanske är hon med för det råder ingen tvekan på den familjära känslan och stämningen man upplever som gäst.



Även jag hade ett litet familjetema denna kväll då jag och mina äldsta döttrar hade bokat bord för att få lite mamma-döttrar tid. Hayat min äldsta är omöjlig att få en dejt med då hon driver bolag som gör att hon närsomhelst kan boka av eller till och med lämna en middag om företaget kräver det (hennes kompanjon Gunilla Von Platen träffar henne mer än vad vi gör). Vi har lärt oss att acceptera att vi kommer i andra hand men denna kväll var hon så taggad på Bistro Maries och Ninas meny så inget hade kunnat få henne att lämna oss.

Min mellandotter Yasmine som alltid är sen var först på plats just denna kväll. Hon jobbar med mode och har Nina Remröd som sin stora mode-ikon och kollega så hon var taggad på flera plan.



Chef Nina välkomnade oss och vi gick genom den smakfullt inredda Bistron mot en supercool cocktailbar som man kom till genom restaurangens bakdörr.



Här beställde vi gudomligt goda alkoholfria drinkar (jag dricker inte alkohol och jag tror att mina döttrar inte känner sig helt bekväma med att dricka framför mig, lite Amish kanske men så är det).

Restaurangen har inte bara en cocktailbar och matsal utan även ett vincafé , vinkällare, chambre separée och en innergård. Vi hann inte utforska allt men vi kommer tillbaka så fler inlägg kommer efter nästa besök.

Godaste drinkarna i stada.

Vi gick tillbaka till vårt bord med drinkarna från cocktailbaren och satte oss ner och insöp den vackra inredningen och stämningen. Restaurangen är inte så stor men vi kom överens om att den har en stämning som påminner lite om Brasserie LIPP i Paris.



Jag är en förrättstjej, dvs jag beställer gärna bara förrätter och en outtalad regel är att vi aldrig beställer samma så att man kan få smaka på så många olika som möjligt. På så sätt vet man vad man ska beställa nästa gång. Jag beställde Lobster Roll som är det godaste jag vet. Den här var gjord på hummer, majonäs, selleri, äpple, tabasco och fänkål. Helt otroligt gott.



Hayat tog en Burrata. som kom med syrad fänkål, pistage, basilikaolja och lagrad balsamico. Yasmine tog en klassisk Vitello Tonnato som består av kalv, tonfiskmajonäs, kaprisbär , parmesan och ruccola. Det är svårt att säga vilken förrätt som var godast för alla tyckte att sin var bäst och kommer ta exakt samma nästa gång. Porslinet var så snyggt så att man hade velat ta med det hem.



Ninas man Christian som är en vän från förr smsade mig innan och tipsade om vad vi skulle beställa till varmrätt så vi gick på det. Vem kan veta bättre än mannen som äter Ninas mat varje dag?

Hayat tog Turbot Meunière ("på mjölnarhustruns vis") och det var en piggvar med citron, kapris, kantareller , potatispuré och brynt smör. Ofattbart gott och detta kommer jag att beställa nästa gång. Anledningen till att allt är gjort med en sådan extrem smakperfektion är nog för att Nina valt sina favoriterrätter och satt ihop en meny efter det. Inspirationen kommer från det svenska, franska, italienska och amerikanska köket.



Jag brukar aldrig äta kött på restaurang eftersom Henrik lagar just kött på ett helt oslagbart sätt men denna kväll var jag så sugen på en god köttbit. Det blev en hängmörad entrecote som var perfekt tillagad och kom med en helt magisk chimichurri bearnaise, grillad gemsalld och pommesfrites. Unikt för just denna kväll så kom köttet på en liten bädd av nån chimichurrimix som var GALEN. Jag har aldrig ätit något godare. Jag ska försöka få Nina att ge mig receptet så att jag kan laga det hemma och lägga upp det här på bloggen.



Miljön på Bistron är otroligt mysig och min utsikt mot Gamla Stans kullerstensgator där människor promenerade förbi var såååå rogivande. Det är något visst med Gamla Stan och det är så synd att vår vackraste statsdel inte har så många bra restauranger. Nu finns denna lilla pärla och så snart det blir vår så ska dom även ha en lummig uteservering längs Stora Nygatan. Där kommer man ju hänga.



Här kommer en suddig bild på restaurangen som inte gör den rättvisa. Dom råkade ha exakt dom lamporna som jag har spanat på dom senaste veckorna och jag ser det som ett tecken att jag måste köpa dom.



Ett till tecken på att Bistro Marie är "the place to be" är att dom såklart har Detza på sin toalett. 2 die 4!



Här är hon, Nina Remröd the superstar! När alla gäster tagit in desserten kom hon ut som den Master Chef hon är och såg till att alla hade det bra och var nöjda. Vi var bland dom sista som lämnade och när det bara var några få kvar rockade vi stället till den bästa playlisten ever.

Det här blev en riktigt fin kväll med något för alla sinnen. Vill du som läser detta få en garanterat härlig matupplevelse så boka bord på Bistro Marie (här) men se till att komma långt i förväg så att du inte missar fördrinken i den coola baren. Du kommer inte bli besviken.

Bistro Marie är enligt mig en avslappnad lyxkrog med servicepersonal på toppnivå fast med bra priser. Du kan garanterat betala mer för en middag och inte ens få 3 % av smakupplevelserna och minus 5000 av mysfaktorn som du får på den. Kanske är det mamma Maries ande som vilar över Gamla Stans starkaste lysande stjärna?



 

 

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.