Älgfärsbiffar med kantarellsås, ugnsbakade rotfrukter och rårörda lingon
13:48•
2020-05-03•
Middagstips och Recept
Jag är delvis uppvuxen i Västerbotten och där var frysboxen nere i rummet bredvid den furutäckta gillestugan full av älgkött.
Min farfar var jägare och varje höst fylldes frysen av bruna paket med maskeringstejp där farmor hade skrivit filé, kalops, pölsa, köttfärs osv.
Jag har ätit så mycket älg i mitt liv att jag till skillnad från resten av min familj inte tycker att älg smakar vilt.
Det smakar liksom bara kött.
Jag försöker chilla med kött och det köttet vi äter är mer och mer vilt.
Här kommer jorden godaste recept på älgfärsbiffar som självklart går att byta ut mot vanlig köttfärs.
Drömmen hade varit att ha murkelsås till men man kan inte få allt här i livet. det har man ju blivit varse
Älgfärsbiffar med med kantarellsås, ugnsbakade rotfrukter och rårörda lingon
4 portioner
BIFFARNA
500g älgfärs/köttfärs
1 ägg
1 gul lök, finhackad/riven
4 enbär, mortlade
1/2 dl ströbröd
1-1,5 dl grädde/standard mjölk eller yoghurt
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
UGNSBAKADE ROTFRUKTER
Potatisar och olika rotfrukter som morötter & palsternackor
Olivolja
Rosmarin, färsk/torkad
Havssalt
KANTARELLSÅS
2 dl höst-/trattkantareller
1 schalottenlök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl vitt vin (tips är att frysa in vitt vin som blir över i deciliterstora bitar)
1 kycklingbuljong
1 msk svart-/ eller rödvinbärsgelé
1 msk soja
Smör till stekning
Salt och peppar
200 g lingon
1/2 dl socker
Citron
SÅHÄR GÖR DU:
UGNSBAKADE ROTFRUKTER
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis och rotfrukter.
Beroende på vad du tycker blir finast; halvera/klyfta potatisen, skär rotfrukterna i större bitar, eller dela längs med.
Lägg dem på en plåt/i en ugnssäker form. Ringla lite olivolja över och strö lite rosmarin och flingsalt över. Blanda runt.
Baka i ugnen i ca 40 minuter. Vänd runt någongång då och då.
Ugnsbakade rotfrukter
ÄLGFÄRSBIFFAR
Blanda alla ingredienser till biffarna i en bunke. Sätt åt sidan tills att rotfrukterna är ca en kvart ifrån klara.
Forma 4 stora biffar. Salta dem lätt runt om.
Bryn biffarna i smör tills de får fin färg runt om. Låt dem steka klart i ugn. Kolla med termometer. 55–60 grader.
Älgfärsbiffar
KANTARELLSÅS
Stek kantarellerna i lite smör. Salta och peppra och sätt åt sidan.
Skala och finhacka schalottenlöken, och fräs sedan i lite smör.
Tillsätt svampen och slå över vinet. Låt koka in i svamp och lök.
Tillsätt sedan grädde, mjölk, kycklingbuljong, gelé, soja. Låt koka ihop under omrörning på låg värme i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Torkade kantareller
Kantareller och shalottenlök
Vinet som blir över (om det nu blir det) efter en middag eller matlagning kan man frysa in och det är perfekt för när man ska göra en god sås och bara behöver en skvätt.
Fryst vitt vin
RÅRÖRDA LINGON
Häll upp lingon och socker i en skål. Pressa lite citron över. Blanda. Rör sen om några gånger då och då så att sockret smälter. Smaka av med socker och saft av citron.
Rårörda lingon.
Sist men inte minst så adderade jag lite brysselkål för att få in nåt grönt.
Jag steker dom med lite smör och innan dom åker in i ugnen så ringlar jag lite sirap över dom i pannan så blir dom lite härligt karamelliserade. Ta annars kokta gröna ärtor eller vad som finns hemma.
Grönt blir både fint och gott.
Stekta brysselkål.
Lycka till med söndagsmiddagen.
Smaskens
Nu ska jag ut och fixa i trädgården innan det börjar spöregna (igen).
Ikväll ses på Instagram då jag och Gabriel Forss som vanligt har D&G Breakfast Club klockan 20.00.
Vi lottar ut hårvård från Bobby Unduncu och en vacker dofta från Maison Berger Sweden.
Det bäst bevarade hemligheten bakom hur det kommer sig att alla lyxhotell och svindyra butiker doftar så gott.
Vi ses 20.00 på Instagram .
Min farfar var jägare och varje höst fylldes frysen av bruna paket med maskeringstejp där farmor hade skrivit filé, kalops, pölsa, köttfärs osv.
Jag har ätit så mycket älg i mitt liv att jag till skillnad från resten av min familj inte tycker att älg smakar vilt.
Det smakar liksom bara kött.
Jag försöker chilla med kött och det köttet vi äter är mer och mer vilt.
Här kommer jorden godaste recept på älgfärsbiffar som självklart går att byta ut mot vanlig köttfärs.
Drömmen hade varit att ha murkelsås till men man kan inte få allt här i livet. det har man ju blivit varse
Älgfärsbiffar med med kantarellsås, ugnsbakade rotfrukter och rårörda lingon
4 portioner
BIFFARNA
500g älgfärs/köttfärs
1 ägg
1 gul lök, finhackad/riven
4 enbär, mortlade
1/2 dl ströbröd
1-1,5 dl grädde/standard mjölk eller yoghurt
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
UGNSBAKADE ROTFRUKTER
Potatisar och olika rotfrukter som morötter & palsternackor
Olivolja
Rosmarin, färsk/torkad
Havssalt
KANTARELLSÅS
2 dl höst-/trattkantareller
1 schalottenlök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl vitt vin (tips är att frysa in vitt vin som blir över i deciliterstora bitar)
1 kycklingbuljong
1 msk svart-/ eller rödvinbärsgelé
1 msk soja
Smör till stekning
Salt och peppar
200 g lingon
1/2 dl socker
Citron
SÅHÄR GÖR DU:
UGNSBAKADE ROTFRUKTER
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis och rotfrukter.
Beroende på vad du tycker blir finast; halvera/klyfta potatisen, skär rotfrukterna i större bitar, eller dela längs med.
Lägg dem på en plåt/i en ugnssäker form. Ringla lite olivolja över och strö lite rosmarin och flingsalt över. Blanda runt.
Baka i ugnen i ca 40 minuter. Vänd runt någongång då och då.

ÄLGFÄRSBIFFAR
Blanda alla ingredienser till biffarna i en bunke. Sätt åt sidan tills att rotfrukterna är ca en kvart ifrån klara.
Forma 4 stora biffar. Salta dem lätt runt om.
Bryn biffarna i smör tills de får fin färg runt om. Låt dem steka klart i ugn. Kolla med termometer. 55–60 grader.

KANTARELLSÅS
Stek kantarellerna i lite smör. Salta och peppra och sätt åt sidan.
Skala och finhacka schalottenlöken, och fräs sedan i lite smör.
Tillsätt svampen och slå över vinet. Låt koka in i svamp och lök.
Tillsätt sedan grädde, mjölk, kycklingbuljong, gelé, soja. Låt koka ihop under omrörning på låg värme i några minuter. Smaka av med salt och peppar.


Vinet som blir över (om det nu blir det) efter en middag eller matlagning kan man frysa in och det är perfekt för när man ska göra en god sås och bara behöver en skvätt.

RÅRÖRDA LINGON
Häll upp lingon och socker i en skål. Pressa lite citron över. Blanda. Rör sen om några gånger då och då så att sockret smälter. Smaka av med socker och saft av citron.

Sist men inte minst så adderade jag lite brysselkål för att få in nåt grönt.
Jag steker dom med lite smör och innan dom åker in i ugnen så ringlar jag lite sirap över dom i pannan så blir dom lite härligt karamelliserade. Ta annars kokta gröna ärtor eller vad som finns hemma.
Grönt blir både fint och gott.

Lycka till med söndagsmiddagen.

Nu ska jag ut och fixa i trädgården innan det börjar spöregna (igen).
Ikväll ses på Instagram då jag och Gabriel Forss som vanligt har D&G Breakfast Club klockan 20.00.
Vi lottar ut hårvård från Bobby Unduncu och en vacker dofta från Maison Berger Sweden.
Det bäst bevarade hemligheten bakom hur det kommer sig att alla lyxhotell och svindyra butiker doftar så gott.
Vi ses 20.00 på Instagram .
0