Världens bästa middagstips: Pizzetta, en vanlig stor pizzas jättelilla bebis
14:40•
2021-04-19•
Familj och vänner
Middagstips och Recept
Här kommer ett recept på det godaste jag vet och det enklaste att tillaga nämligen pizza.
Normalt sett när vi har söndagsmiddagar så brukar vi servera pizetta som dessa minivarianter av en stor-pizza kallas till fördrinken. Dom är så tunna så man blir inte mätt men man kan ändå mingla utan att avlida av hunger fram tills att middagen är serverad.
Denna helg har varit extremt jobbig för oss då vi har ca 7 ton grus som ska skottas runt hela tomten och innan dess ska vårt befintliga gårdsgrus skottas bort. Vår fina granne ville gärna ha lite grus så jag har kört cirka 9.000.0000 skottkärre-vändor med vårt gamla gårdsgrus till honom.
Därför var det toppen att avsluta helgen med lite pizetta och alkoholfritt rödvin.
Ingredienserna är få men valda med enorm omsorg, allt från olivoljan som ringlas över pizzan när den är klar, osten, den blancherade potatisen och kryddorna.
PIZETTA 5 portioner
Degen:
8 gram jäst
1/5 dl ljummet vatten
1 tsk Himalaya salt
1 msk olivolja
Gör såhär:
Lös upp jästen med vatten i en bunke.
Tillsätt mjöl, salt, olivolja och arbeta ihop till en deg. Knåda i 10 minuter.
Täck bunken med oljad plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 30 minuter.
Sätt ugnen på varmluft, 250 grader (varmluft) och sätt in en baksten om du har en annars en plåt.
Dela degen i 5 bitar och kavla ut varje bit till runda plattor som är cirka 20 cm i diameter.
Lägg på valfri topping.
För över en pizetta i taget till bakstenen eller ugnsplåten och grädda i cirka 5 minuter.
Ta ut och lägg på färska kryddor och annan topping som du önskar och avsluta med en stänk god olivolja, Himalaya salt och peppar.
Servera direkt.
Topping :
Riven mozarella
Riven parmesan
Tunn skivad ekologisk rödlök (använd mandolin) eller tunn skivad ekologisk mandelpotatis.
Blanchera potatisskivorna och låt dom tillagas klart i ugnen.

Jag dricker inte alkohol och blev tipsad om ett rödvin som ska smaka väldigt likt ett "riktigt" rödvin fast helt utan alkohol. Det var så gott att Henrik som älskar ett glas rött när han lagar mat valde detta framför andra väl utvalda som vi har i vårt vinförråd.
Vinet heter JP Chenet So Free

Jag brukar preppa alla ingredienser när jag lagar mat för annars glömmer jag och missar en massa som ska vara i för att jag får lite feeling och freestylar.

Just denna afton hittade jag lite Taleggio i kylen och det funkar perfekt ihop med mozarella. Den blancherade potatisen tillagas rejält under sina 5 minuter i ugnen. Här har jag toppat med färsk rosmarin.

5 minuter i dövarm ugn så man får hålla koll hela tiden för det går undan. Baksten är att föredra för då får man den där krispiga ytan/botten. Jag minns inte vart jag köpte min men dom finns lite överallt nu. Tror till och med ICA Maxi säljer dom i sin köksavdelning.

Detta är så himmelskt gott och passar både stora och små.

Självklart kan man välja vad man vill att ha på men ett tips är att inte ha för tunga eller för blöta toppings för brödet är så pass tunt att det lätt går sönder.
Nu ska jag skriva klart min behandlingsrapport som jag skjutit upp i 4 månader sen ska jag ut och fortsätta skotta kalkstenskross från Gotland.
Så skönt att jag är en sån som inte sätter igång en massa stora projekt när jag redan har en miljon stora projekt igång.
Ha en fin dag för snart kommer det tydligen snö och kylan igen.
Hej April!
Normalt sett när vi har söndagsmiddagar så brukar vi servera pizetta som dessa minivarianter av en stor-pizza kallas till fördrinken. Dom är så tunna så man blir inte mätt men man kan ändå mingla utan att avlida av hunger fram tills att middagen är serverad.
Denna helg har varit extremt jobbig för oss då vi har ca 7 ton grus som ska skottas runt hela tomten och innan dess ska vårt befintliga gårdsgrus skottas bort. Vår fina granne ville gärna ha lite grus så jag har kört cirka 9.000.0000 skottkärre-vändor med vårt gamla gårdsgrus till honom.
Därför var det toppen att avsluta helgen med lite pizetta och alkoholfritt rödvin.
Ingredienserna är få men valda med enorm omsorg, allt från olivoljan som ringlas över pizzan när den är klar, osten, den blancherade potatisen och kryddorna.
PIZETTA 5 portioner
Degen:
8 gram jäst
1/5 dl ljummet vatten
1 tsk Himalaya salt
1 msk olivolja
Gör såhär:
Lös upp jästen med vatten i en bunke.
Tillsätt mjöl, salt, olivolja och arbeta ihop till en deg. Knåda i 10 minuter.
Täck bunken med oljad plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 30 minuter.
Sätt ugnen på varmluft, 250 grader (varmluft) och sätt in en baksten om du har en annars en plåt.
Dela degen i 5 bitar och kavla ut varje bit till runda plattor som är cirka 20 cm i diameter.
Lägg på valfri topping.
För över en pizetta i taget till bakstenen eller ugnsplåten och grädda i cirka 5 minuter.
Ta ut och lägg på färska kryddor och annan topping som du önskar och avsluta med en stänk god olivolja, Himalaya salt och peppar.
Servera direkt.
Topping :
Riven mozarella
Riven parmesan
Tunn skivad ekologisk rödlök (använd mandolin) eller tunn skivad ekologisk mandelpotatis.
Blanchera potatisskivorna och låt dom tillagas klart i ugnen.

Jag dricker inte alkohol och blev tipsad om ett rödvin som ska smaka väldigt likt ett "riktigt" rödvin fast helt utan alkohol. Det var så gott att Henrik som älskar ett glas rött när han lagar mat valde detta framför andra väl utvalda som vi har i vårt vinförråd.
Vinet heter JP Chenet So Free

Jag brukar preppa alla ingredienser när jag lagar mat för annars glömmer jag och missar en massa som ska vara i för att jag får lite feeling och freestylar.

Just denna afton hittade jag lite Taleggio i kylen och det funkar perfekt ihop med mozarella. Den blancherade potatisen tillagas rejält under sina 5 minuter i ugnen. Här har jag toppat med färsk rosmarin.

5 minuter i dövarm ugn så man får hålla koll hela tiden för det går undan. Baksten är att föredra för då får man den där krispiga ytan/botten. Jag minns inte vart jag köpte min men dom finns lite överallt nu. Tror till och med ICA Maxi säljer dom i sin köksavdelning.

Detta är så himmelskt gott och passar både stora och små.

Självklart kan man välja vad man vill att ha på men ett tips är att inte ha för tunga eller för blöta toppings för brödet är så pass tunt att det lätt går sönder.
Nu ska jag skriva klart min behandlingsrapport som jag skjutit upp i 4 månader sen ska jag ut och fortsätta skotta kalkstenskross från Gotland.
Så skönt att jag är en sån som inte sätter igång en massa stora projekt när jag redan har en miljon stora projekt igång.
Ha en fin dag för snart kommer det tydligen snö och kylan igen.
Hej April!
0