Här kommer middagstips på världens godaste lasagne.

Familj och vänner Trädgård Middagstips och Recept
Här kommer världens bästa middagstips, en legendariskt god lasagne.

Vi har en vän som bor i Los Angeles och varje gång han kommer hem så ser vi till att ha en middag tillsammans. Denna gång blev det lasagne.

Kvällens måltid lasagne.

KÖTTFÄRS
1 gul lök, finhackad
1 morot, grovriven
1 selleristjälk, finhackad
1 vitlöksklyfta
0,5 dl rapsolja
500g köttfärs från Smak av Gotland
0,5 dl rödvin
2 burkar krossade tomater

BECHAMELSÅS
100g smör
1,5 dl vetemjöl
1l standardmjölk
1 mozzarella, grovriven
1 tärning kycklingbuljong
Salt och peppar

Lasagneplattor, färska
Basilika, färsk
Parmesan
2–3 vitlöksklyftor, lövtunt skivade
Salt och nymalen svartpeppar
Olivolja
2 mozzarella, riven

KÖTTFÄRS
Fräs lök, morot, selleri och en finhackad vitlöksklyfta i 0,5 dl rapsolja. De ska inte ta färg, men mjukna. Sätt åt sidan.

Bryn köttfärsen på hög värme i några minuter. Slå över vinet, rör om och låt alkoholen bränna bort (du känner det på doften). Sänk temperaturen och rör i grönsakerna och tomaterna. Låt sjuda i minst 30 minuter men helst längre.

BECHAMELSÅS
Smält smöret i en kastrull och vispa sen
i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Rör sen i en grovriven mozzarella, en kycklingbuljongtärning och krydda med salt och peppar. (Har du en bit parmesanskalk så tillsätt den också!) Låt tjockna under omrörning på låg värme. Kan ta 20–30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

Bred ut ett lager köttfärs i en ugnssäker form. Riv lite parmesan över. Riv några blad av basilikan och strö över. Ringla över lite bechamelsås, sen lite olivolja. Salta och peppra. Avsluta med att täcka med ett lager av lasagneplattor. Upprepa upp till strax under formens kant. Toppa ett av lagren någonstans mitt i med den tunt skivade vitlöken. Det översta lagren täcker du med den rivna mozzarellan och sen med bechamelsås. Denna gång toppade jag även med några tomater i olika former och storlekar från växthuset.

Sätt in i ugnen och tillaga i 40 minuter. Håll koll på ytan så att den inte bränns. Täck med folie vid behov. P andra sidan; ser den för blek ut runt 30 minuter kan du dra på övervärme och ge den fin färg de sist minutrarna.

Dukningen är det roligaste jag vet.

Dukningen är det roligaste jag vet och oftast så gör jag detta flera timmar innan för att jag gillar att ha det bakom mig. sen älskar jag att se den färdiga dukningen stå där och på så sätt förlänger jag glädjen på nåt vis.

Ett vackert dukat bord är det härligaste jag vet.

Det finns fortfarande blommor att hämta i trädgården.

Min favoritdel i dukningen är när jag går ut i trädgården för att hämta blommor som ska vara i vaserna på bordet. Som tur är levererar trädgården fortfarande.

Hortenisa är min favoritblomma och den blommar ofta hela vägen in i oktober.

Linneduk och servetter gör också massor för känslan i det dukade bordet, när det man ställer på bordet har en vacker duk som fond så blir allt mycket finare. Denna duk och servetter kommer från Himla.

Nytt för denna kväll är dom vackra ljusen från Ester and Erik och dom supersnygga ljusstakarna i mässing. Dessa ljus finns i alla höjder och tjocklekar och jag har alltid kämpat för att hitta riktigt höga ljus och nu har jag äntligt hittat dom och dom finns dessutom i alla möjliga olika färger.

Kolla in sortimentet här.

Rosor från trädgården.

Jag har en himla massa olika rosor i min trädgård och det är sådana som remonterar dvs blommar om och om igen. Även rosorna kan blomma fram till oktober.

Sebbe på Sverigebesök från Los Angeles

Sebbe bor i Venice och har umgåtts mycket med Hayat när hon bodde i Los Angeles då hon bodde i Marina Del Rey som ligger nära Venice. Yasmine och Nicolas flyttade några år efter Hayat till LA och då bodde dom den första tiden där hos Sebbe tills dom hittat en lägenhet (även dom hamnade i Marina Del Rey i samma lägenhetskomplex som Hayat bott i).

Även när vi har varit längre perioder i Los Angeles så har vi hängt mycket med Sebbe, han är liksom extended family.

Sebbe är grundare av ett band som heter Grizfolk och dom har uppträtt på både David Letterman och Conan O ´Brien. Dom är supergrymma och har du inte hört dom så in och lyssna här.

På bilden håller jag i en BBQ rub som Sebbe hade med sig till Henrik från vårt favorit BBQ ställe "Morfias" som ligger på Lincoln precis utanför det ställe där båda mina barn har bott. The Westerly on Lincon.

Henrik blev superglad.

Finvin åker fram när Sebbe är hemma.

När Sebbe är på Sverige-visit då åker 1996 vinet fram.

För mig och dom som inte gillar gammalt dammigt vin blev det iskall Nosecco. Så mycket godare om du frågar mig.

Skål

Yasmine och Nicolas är födelseårskompisar med vinet.

Lite hemmagjord pesto och världens godaste olivolja

Nu har jag tyvärr inte receptet på peston men vi gör alltid en pesto när vi serverar pasta och ställer fram tillsammans med en riktigt god olivolja och lagrad balsamico.

(Mässingbehållaren är egentligen en servetthållare och kommer från Svenskt Tenn, en födelsedagspresent från min vän Gunilla).

Just denna olivolja är en nyupptäckt och har du inte testat den så gör det. Den är perfekt till det mesta, det är en extra virgin olivolja. För att olivoljan ska få kallas extra virgin måste den komma från den första olivpressningen och uteslutande vara kallpressad.

Olivoljan heter Herdade do Esporao och kommer från Portugal.

Just nu äter jag kost från BIM så det blir ingen lasagne för mig på ett tag men jag kommer leva länge på minnet av maten och sällskapet denna kväll.

Nu ska jag ut i trädgården och fixa lite. Jag har lätt för att strunta i den så fort det blir lite höstigt men man förlänger ju sommaren om man inte ger upp på trädgården.

Vad ska du göra idag och vad äter du ikväll?

Lagar du denna lasagane så skickar gärna bilder till mig på Instagram.

Ha en fin dag, kram Doreen!

 

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.